Steun het immuuntherapie onderzoek

Karijn Suijkerbuijk
van totaal € 50.000 (16%)

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo'n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Daarom zet het UMC Utrecht onverminderd in op wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methoden om kanker beter te behandelen.

Een van die nieuwe methoden is immuuntherapie. Met immuuntherapie versterken en manipuleren we het afweersysteem om de kankercellen uit te schakelen. Door het “resetten ”van het afweersysteem kan immuuntherapie vele jaren doorwerken en soms zelfs genezen. De eerste resultaten zijn hoopgevend, maar helaas werkt immuuntherapie nog lang niet voor iedereen. Onderzoek is dus hard nodig!

Vergroten effect immuuntherapie
Darmbacteriën lijken belangrijk voor de werking van immuuntherapie. In het zogenaamde ‘UNICIT’ onderzoeken we ontlasting en bloed van patiënten die met immuuntherapie behandeld worden en meten tegelijkertijd hun beweeg- en voedingspatroon. Zo vinden we of er manieren zijn om het effect van de immuuntherapie te vergroten door beïnvloeding van bacteriën in de darm.

Voorspellen bijwerkingen
Sommige mensen worden heel ziek door bijwerkingen van immuuntherapie. In deze studie onderzoeken we bloed en ontlasting en bekijken we hoe dit komt en of we kunnen voorspellen bij wie dit zal gebeuren. Zo kunnen we manieren vinden om de bijwerkingen te bestrijden zonder het effect van de immuuntherapie teniet te doen.

 

Voor dit onderzoek is veel geld nodig! Helpt u mee? 
Alvast heel hartelijk bedankt!

Karijn Suijkerbuijk Internist-oncoloog en onderzoeksleider UNICIT onderzoek

Bekijk alle
17-12-2020 | 11:57
02-11-2020 | 10:57
04-10-2020 | 16:32 Karijn veel succes met onderzoek
13-06-2020 | 13:59
30-03-2020 | 10:37 Ik heb zelf kanker en weet daarom hoe belangrijk het is om dit soort onderzoek te doen en helemaal voor jonge kinderen die hopelijk nog een heel leven voor zich hebben.