Granulosafonds: onderzoek zeldzame vorm van eierstokkanker UMC Utrecht

Het Granulosafonds Philine van Esch financiert onder de vlag van Vrienden UMC Utrecht onderzoek naar gerichte therapie voor granulosaceltumoren. Alle giften aan dit fonds worden volledig voor dit onderzoek ingezet.

Het Granulosafonds Philine van Esch is in 2017 ingesteld en heeft een minimale looptijd van vijf jaar. Het fonds is in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan onderzoek naar een gerichte therapie voor granulosaceltumoren. 

Het UMC Utrecht Cancer Center, aangevoerd door dr R.P. Zweemer, gynaecologisch oncoloog, is door het Granulosafonds Philine van Esch aangewezen als begunstigde om het onderzoek uit te voeren. Het onderzoek richt zich op het ontrafelen van kenmerkende eigenschappen van granulosaceltumoren om zo nieuwe behandelingsmethoden te ontwikkelen.

Financiering zeldzame vorm van kanker 

Eierstokkanker, ook wel ovariumcarcinoom genoemd, is een kwaadaardige aandoening in één of beide eierstokken. Een zeldzame vorm van deze aandoening zijn granulosaceltumoren, dit betreft slechts 2% van alle ovariële tumoren. In Nederland wordt bij circa 17 vrouwen per jaar deze kankervorm vastgesteld. Door de zeldzaamheid van deze tumoren is er geen reguliere financiële ondersteuning beschikbaar voor onderzoek.

Bekijk alle
06-05-2020 | 13:18 Mijn vrouw heeft ook GCT en ik heb begrepen dat er nog veel onderzoek nodig is om tot effectieve behandelingsmethode(n) te komen
28-02-2020 | 23:25 Aan: Granulosa Cel Tumor te lijf
13-02-2020 | 15:17 Aan: Granulosa Cel Tumor te lijf
11-02-2020 | 20:29 Aan: Granulosa Cel Tumor te lijf
11-02-2020 | 06:34 Aan: Granulosa Cel Tumor te lijf
Bekijk alle

Diverse DNA-mutaties bij zeldzame eierstokkanker

11-06-2020 | 13:34 Een granulosaceltumor is een zeldzzame vorm van eierstokkanker. Tot nog toe was bekend dat de meeste volwassenen granulosaceltumoren een mutatie in het DNA van het FOXL2-gen hebben. Uit onderzoek blijkt nu dat ook sprake kan zijn van een mutatie in het TERT-gen of in het TP53-gen. Lees meer over dit onderzoek in dit artikel.
Lees meer