Het USC laat zijn snor staan voor onderzoek naar prostaatkanker - 2022

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en brengt veel onzekerheden met zich mee. Jaarlijks krijgen ongeveer 11.700 mannen prostaatkanker en overlijden maar liefst bijna 3.000 mannen. Dat zijn acht mannen per dag.

Daarom haalt het Utrechtsch Studenten Corps (USC) dit jaar wederom geld op voor prostaatkankeronderzoek. Het USC is een mannelijke vereniging met betrokken reünisten en is zich bewust van de noodzaak het onderzoek naar deze ziekte te bevorderen. Daarom laten wij in november onze snorren staan en organiseren we allemaal acties die bijdragen aan het prostaatkankeronderzoek in het UMC Utrecht!

Ook dit jaar zetten alle leden zich in om een mooie bijdrage te leveren. Onderzoek naar nieuwe behandelingen voor prostaatkanker kost veel geld. Daarom komen wij in actie. Wereldwijd laten duizenden mannen in de maand november hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker en geld te werven voor onderzoek. Vanaf 1 november gaan we een maand niet scheren om geld op te halen voor belangrijk onderzoek naar prostaatkanker. 


Steun je ons met een donatie om ons doel te behalen?
Ook jij kunt helpen door een donatie te doen, dit initiatief te delen, of zelf een pagina aan te maken om geld op te halen. Mede namens de onderzoekers in het UMC Utrecht, alvast heel hartelijk dank!

 

 

Het onderzoek 
Als een man eenmaal uitgezaaide prostaatkanker heeft, is regelmatig de behandeling ingrijpend en komt de ziekte geregeld weer terug. Dit betekent dat deze mannen veel verschillende reguliere behandelingen krijgen, van hormoonbehandelingen (chemische castratie) tot chemotherapie. Helaas zitten aan deze reguliere behandelingen veel bijwerkingen en is de kans op genezing beperkt. Omdat prostaatkanker veel voorkomt bestaat een grote vraag naar een betere behandeling met minder bijwerkingen voor deze mannen. Een gerichte behandeling op de tumorcellen is hiervoor belangrijk. In combinatie met interne bestraling heeft de gerichte behandeling Lutetium-PSMA in eerste studies veelbelovende resultaten laten zien. Het UMC Utrecht doet nader onderzoek naar het verder verbeteren van de lutetium-PSMA behandeling. Hierbij wordt gekeken naar het combineren met bestaande behandelingen (bijvoorbeeld uitwendige radiotherapie), maar ook door het medicijn anders toe te dienen (bijv. via de slagader) of eerder in het behandeltraject (bijv. voor chemotherapie). Dit alles in de hoop de behandeling nog effectiever te maken en steeds dichterbij een kans tot genezing te komen.

Met de hulp van het USC heeft het UMC Utrecht de afgelopen jaren succesvol onderzoek kunnen doen op dit gebied en wij hopen deze positieve ontwikkeling verder uit te breiden.
Bekijk alle
27-03-2023 | 20:41
01-12-2022 | 14:09
01-12-2022 | 10:57 Aan: Boothstaat 3
29-11-2022 | 17:04 Namens de Voorstraat 85BS doneren wij graag aan het onderzoek naar prostaatkanker.
19-11-2022 | 21:38